Fri Jan 10 - Written by: Maximilian Emmerik, Mélissa Rossi
Matlagningskurs
Currypasta från grunden och en redig matkoma
En tanke som vi fick redan innan vi åkte iväg var att vi ville gå på matlagningskurs i varje land vi besöker. Dels för att lära sig om vilka rätter som är typiska för landet man besöker, vilka ingredienser som faktiskt ligger bakom de typiska smakerna och även för att göra någonting kul tillsammans.
Innan vi begav oss till själva matlagningsskolan så fick vi besöka en matmarknad i utkanten av staden. Där fick vi en genomgång om vilka såser som var viktiga i det Thailänska köket och olika currypastor som används till olika soppor.
Snakefruit
Efter matmarknaden åkte vi vidare till själva matlagningsskolan. De hade en stor trädgård med kryddor och grönsaker som används i Thailändsk matlagning såsom kaffirlime, limegräs, galangal, långböna, papaya, chili och mycket mer! Stationerna där vi lagade maten var också utomhus, vilket gjorde det hela ännu trevligare.
Såhär såg respektive matlagningsstation ut
Trädgården hade även fina grönytor där vi kunde koppla av innan vi började med matlagningen
Vår guide plockar kaffirlime till våra rätter
Vi fick välja tre rätter var att laga, och vilka vi valde kan ni se på bilden:
Khao Soi på gång
Ett lite extra spännande inslag var att vi fick riva kokos på gammaldags sätt. Enkelt förklarat sätter man sig på en stol med en typ av vässat skrapverktyg monterat längst fram (finns säkert något mer korrekt namn för denna). Sedan drar man helt enkelt en delad kokosnöt mot denna för att riva ut flingor. Dessa flingor lade vi sedan i tygpåsar och kramade ur för att få vår egen kokosmjölk som vi kunde använda till vår mango sticky rice som var vår gemensamma dessert.
Då street-food och restaurangmat är såpass billigt och man sällan har tillgång till ett ordentligt kök blir det aldrig riktigt att vi lagar mat annars. Att äntligen få laga lite egen mat och samtidigt lära sig lite nya rätter i denna mysiga miljö var definitivt en av de bättre sakerna vi gjort under resan!